Årets morsomste?

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

JO NESBØ Doktor Proktors prompepulver Illustrert av Per Dybvig Aschehoug

DEL

Jo Nesbø er kjent for sine spenningsbøker. Men fyren skriver også barnebøker. Høstens «Doktor Proktors prompepulver» er mer enn fornøyelig. Den er burlesk og ustyrtelig morsom fra anslag til finale. Skrevet i et språk like elskelig for store som for de litt mindre. Vaskeseddelen sier boka egner seg for mennesker fra ni år og oppover, og det tror jeg er ganske treffende.

Det er sjelden jeg har hatt det så gøy med skjønnlitteratur som jeg hadde det da jeg fulgte uvanlig småvokste Bulle, hans venninne Lise, professor Proktor, de overvektige tvillingene Truls og Trym Thrane og alle de andre i Kanonveien gjennom en eventyr som høytflygende og lavtdukkende at virkeligheten knapt kan bli mer spennende.

Det handler selvfølgelig om en professor og et prompepulver (jf. tittelen). Men det handler også om noen som er slemme og noe som er snille, noen som mobbes og andre som ikke mobbes. Gjennom et reinspikka eventyr forteller forfatteren oss mye om oss sjøl.

Handlingen er lagt til Oslo. Nesbø bruker lokalhistorie og dels eksisterende lokaliteter som referanse og arena. Snerten satire går han heller ikke utenom. Grepet han har gjort med å la politifolkene snakke (et ikke pinlig korrekt nynorsk) er morsomt og effektfullt.

Tegneren Dybvig har en herlig strek som ikke bare kler fortellingen, men der illustrasjonene står godt på egen bein.

Et par små feil som å kalle Kongens fortjenstmedalje «fortjenestemedalje». og språket på Madagaskar for «madagaskarsk» - det heter vel gassisk - ødelegger ikke helheten. For denne boka fortjener Jo Nesbø Brageprisen!

Artikkeltags