Bauta over slitets helter

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

ROY JACOBSEN De usynlige Cappelen Damm

DEL

Roy Jacobsen har med sin siste bok reist en fortjent bauta over forrige århundres fiskerbønder i havgapet på Helgelands-kysten.

I en nærmest poetisk form forteller han historien om den lille familien på Barrøy, bestefar Martin, hans datter Barbro og sønn Hans med kona Maria. Barbro er ikke utstyrt med samme håndbagasje som alle andre, men har samme kjærlighetslengsel.

Ni måneder etter at en gjeng svenske løsarbeidere har oppholdt seg på Barrøy, føder hun sønnen Lars. Hans og Maria har den vitelystne og tiltaksføre datteren Ingrid.På Barrøy lever denne storfamilien av det de klarer å tyne ut av havet og jorda på en karrig øy. Hans skaffer kontanter til veie på Lofothavet om vinteren.

Drømmen om et bedre liv

Mesterlig tar Roy Jacobsen oss med inn i familien. Vi lever med i samspill og fortielser, slit og små og store gleder. Drømmen om et bedre liv lever hos alle, ikke minst hos Hans som innimellom strekker strikken i lengste laget uten alltid å få applausen han håper på hos den mer nøkterne Maria. Men det blir både molo og innlagt vann med håndpumpe.

Livet er hardt på Barrøy, og Jacobsen forteller omsvøpsløst om det. Ja, så godt beskriver han slitet og farene at leseren nærmest føler smerten på kroppen. Men han skildrer også de gode stundene, med godt fiske og seire både over naturkrefter og fiskekjøpere. Med sitt poetiske språk meisler han fram både skjønnhet og uhygge.

Imponerende reserach

I dialogene bruker han saftig Nordlandsdialekt. Aldri er leseren i tvil om hva han vil ha fram. Dessuten har han gjort imponerende research og bruker ord og vendinger hentet fra livsstil og arbeid i første del av det forrige århundre med den største suffisanse. Dette gir boka troverdighet, samtidig som det blir en leksjon i kultur- og samfunnshistorie fra en landsdel som for oss innlendinger er både fjern og eksotisk.

Roy Jacobsen gjør «de usynlige» til de grader synlige for oss. Han har levert en roman av ypperste klasse. Ekstra fortjenstfullt er det at han har gjort dette på bare halvparten av sidetallet vår tids romanforfattere ofte beslaglegger.Assosiasjonene går til navn som Johan Bojer og Knut Hamsun.

Artikkeltags