Snart 80 og like sprek. «Spionen som kom inn fra kulden» satte standard fra begynnelsen av 60-åra, og tilhengerne av denne suverene forfatteren kan fortsatt jevnlig glede seg over nye bøker. Nå dreier det seg om litt spionasje, men mest om hvitvasking av penger. Med utgangspunkt i en liten, reell artikkel i britiske The Observer for ett år siden om narkotikapenger som reddet banker i global finanskrise, spinner le Carré sitt nett rundt et ungt britisk par som ramler borti en russisk finansfyrste. Denne ganske så fascinerende hvitvaskingseksperten ønsker seg og sin store og brokete familie ut av mafia-dynnet og inn i Englands trygge favn. Her kommer MI5 inn i bildet, og så ruller plottet.

le Carrés styrke er evnen til å lage en kronglete intrige med slik kontroll over personskildring, geografi, miljøer og ulike aktiviteter (bl.a. tennis og pengeflytting i denne boka) at leseren hele tiden har en merkelig, men påtakelig trygghet midt i rotet. Vi blir ledet fremover av noe vi skjønner er et ordentlig intellekt, en mester med bred bakgrunn og full kontroll over et ganske avansert og svært variert språk. Oversetteren har for øvrig all ære av arbeidet sitt.

Et tips til eventuelle kjøpere: Les først Observer-artikkelen og takksigelser til hjelperne aller bakerst i boka, men for all del ikke slutten på selve romanen!