Den magiske litteraturen

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Milan Kundera: «Forhenget» Oversatt av Kjell Olaf Jensen Cappelen

DEL

Det er spennende å lese romaner. Ekstra spennende er det å lese dem som offisielt tilhører verdenslitteraturen. Jeg kan ikke skryte av å være altomfattende bevandret i så henseende. Ikke desto mindre føler jeg meg opplyst, en smule klokere og ikke minst sulten på å gi meg i kast med flere av de store etter å ha lest den tsjekkiske forfatteren Milan Kunderas «Forhenget». Toppkjendis og kanskje mest berømt for «Tilværelsens uutholdelige letthet», romanen som også ble filmet med stor suksess.

Kundera, som bor i Frankrike, har tidligere reflektert, synset og tenkt offentlig rundt romankunsten gjennom utgivelsene «Forrådte testamenter» og boka som enkelt og greit fikk tittelen «Romankunsten». Jeg leste ikke dem, men fikk nylig i hendene oppfølgeren.

I «Forhenget» fortsetter Kundera å dele sine tanker med oss. Og de er som han sier, refleksjoner, ikke påberopte universelle analyser.

Man kan gjerne innvende at dette er blitt vel intellektuelt. Ja, for dem som ikke bryr seg om å lese, kanskje. En viss interesse for og erfaring med skjønnlitteratur bør leserne ha for å få glede og utbytte av boka. Man behøver ikke ha lest samtlige romaner forfatteren henviser til, refererer til eller bruker som eksempler for å ha betydelig utbytte av «Forhenget». Som når han skriver romaner, gjør forfatteren sitt stoff svært tilgjengelig også når han stiller seg utenfor og forsøker å hjelpe sitt publikum til å forstå litteratur i sin allminnelighet, ikke bare romanene han nevner.

«Forhenget» er et spennende og opplysende essay delt i sju hovedkapitler som hvert er delt inn imellom åtte og tretten tematiske avsnitt. Meget pedagogisk bygd opp og på en måte som gjør stoffet tiltalende. Boka kunne med fordel vært utstyrt med noter som forklarer enkelte av fremmedordene heller ikke undertegnede kjenner betydningen av.

Oversettelsen har tatt godt vare på Kundera, men kunne med fordel vært vasket for enkelte unødvendige og overflødige småord.

Artikkeltags