Gå til sidens hovedinnhold

Den nye Varg Veum

Artikkelen er over 13 år gammel

CHRIS TVEDT Skjellig grunn til mistanke Cappelen Damm Anmeldt av Per Ivar Henriksbø

Det hender jeg ikke får med meg spennende debutanter, hvorpå jeg oppdager bøkene deres først når oppfølgerne kommer. Så også (dessverre) hva gjelder bergenseren Christ Tvedt.

Hvor jeg var da «Rimelig tvil» kom ut i 2005, aner jeg ikke. Antakelig sov jeg i timen da Tvedt fulgte opp med «Fare for gjentakelse». Gledelig nok var jeg våken da «Skjellig grunn til mistanke» nylig kom fersk fra forlaget. Her står vi overfor en av norsk kriminallitteraturs nye stjerner; med fare for å ty til store ord, den kanskje mest spennende. Riverton-prisen neste?

Tvedt er juristutdannet, og kan tydeligvis faget sitt. Nå skriver han på heltid med forsvarsadvokaten Mikael Brenne i hovedrollen. Forfatteren forsøker ikke å skjule sitt litterære slektskap med Bergens store sønn Gunnar Staalesen. Når man leser Tvedt, bli assosiasjonen i den retning sterke. Brenne har veldig mye av Varg Veum i seg. Han gransker sakene på siden av politiet, og blir like mye privatetterforsker som advokat.

I «Skjellig grunn til mistanke» er Brenne på selvpålagt ferie. Arbeidspresset har vært for stort i lang tid, og sykefraværet var derfor nødvendig. Når han kommer hjem fra utenlandsoppholdet, ligger det en beskjed på svareren, fra en kollega som jobber i et annet firma. Denne kollegaen ber Brenne om hjelp. Det er bare det at beskjeden ble ringt inn for mange dager siden, og nå er innringeren død. Han har hengt seg... eller er det egentlig selvmord? Brenne er ikke så sikker på at politiets konklusjon er riktig, sjøl om alt peker i den retning. Etter hvert blir Brenne gjenstand for den ene ubehageligheten etter den andre, og han skjønner at her er det flere som har ting å skjule.

Tvedt har laget en forrykende fortelling som plasserer ham i det øverste sjiktet blant norske spenningsforfattere. Han skaper tredimensjonale personligheter og bruker samfunnet som bakteppe for sannsynlige og troverdige forbrytelser. Et par småfeil gir ikke sjenerende flekker på skjorta.