Gå til sidens hovedinnhold

Drap på sykehjemmet

Artikkelen er over 10 år gammel

TRUDE TEIGE En hjelpende hånd Kriminalroman Aschehoug

TV2-journalisten Trude Teige debuterte som romanforfatter i 2002. I 2009 kom hun med krimromanen «Noen vet», og fikk gode kritikker. «En hjelpende hånd» er en slags oppfølger siden den også har fjernsynsreporteren Kajsa Coren som hovedperson.

Kajsa har vært gjennom alvorlige traumer etter en kidnappingshistorie. Nå forsøker hun å komme tilbake på sporet. Flere dødsfall på sykehjemmet der moren til Kajsa bor, gjør henne nysgjerrig. Under sine besøk blir hun kjent med andre pasienter som åpenbart aner noe som ikke tåler dagens lys.

Mistanken om at noen tar livet av gamle og skrale mennesker blir forsterket når også en av pleierne, som hadde mistanke om det samme, blir funnet brutalt drept.

Kajsas dilemma er at hun er både pårørende og journalist. Hun graver i saken, samtidig som hun blir en part. Dessuten skranter ekteskapet, og hun innleder et forhold til politimannen som jobber med sykehjemssaken. Kajsa er helten, men har mye av antihelten i seg. At vi kommer så tett inn på henne, er noe av det jeg liker best med boka.

Verken motiv eller metode for drapene er helt som vi og Kajsa tror. Heller ikke er det den eller dem vi mistenker, som viser seg å være «gjerningsmann».

Trude Teige er fra nynorskdistrikt, mens skriver på bokmål. Hun innleder hvert kapittel med gjerningsmannens tanker om seg selv, sine motiv og sine handlinger. Vi blir altså kjent med denne personen, men avsløringen kom likevel overraskende på meg.

Språket er rett fram og lettlest, og boka inndelt i korte og oversiktlige kapitler. All grunn til å vente på flere historier om Kajsa Coren.