Dette er en ren presang fra Nilsen til oss. En vi sier oppriktig takk for! Opplegget er i og for seg ikke så spesielt: En middelaldrende forfatter bruker sin ungdomstid på slutten av 60-tallet; i dette tilfelle der den 16 år gamle Tove og foreldrene hennes bor høyt oppe i blokka i drabantby-Bøler. Skolen er for så vidt viktig, venninner muligens, men det blekner totalt mot forholdet til Georg «Goggen» Hagen – og til mor og far. Samt et par andre gutter etter hvert. Banalt, kunne man frykte. Men Tove Nilsen kombinerer profesjonalitet og erfaring fra et 30-talls bøker med en elefants hukommelse, en kunstners uttrykksmåte og et modent menneskes klokskap. Da blir resultatet en bok til å minnes.

«På grunn av måten Svenna så på meg på, gikk det opp for meg, ikke i samme øyeblikk, men mye senere i livet, hva det innebar at alle eide sine egne minner», skriver hun. Og det er i denne kombinasjonen av hendelsene og øyeblikkene den gang med ettertanken i skrivingen lenge etterpå at boka hever seg så høyt. Tove Nilsen har evnen til å skildre de mange, små detaljer midt i en dramatisk situasjon: Goggens påkledning når han dingler balanserende 15 meter over bakken, bokstavringen av gjennomsiktig plastikk på jorda som Tove stirrer på mens den samme Goggen angripes av faren og risper med springkniven ... Glassklare observasjoner som løfter beretningen til kunst, gang etter gang. Drabantbyen blir levende på den måten; ungjentas tankeverden og følelser likeså. Det mildt sagt brokete persongalleriet rundt høyblokkene får farger, fra det trist gråbrune til galskapens karmosinrødt. De innebygde klassemotsetningene i denne delen av byen ruger hos noen. Goggens kanskje skjebnebestemte drift mot undergangen, midt i den diffuse kjærlighetshistorien med Tove er viktig.

Men i mine øyne er det skildringen av foreldrene som topper «Nede i himmelen». Ubarmhjertig utleverende en «detaljenes pamfilius» av en far, og en «dramaers dronning», men også «en gal hyene som ble guløyd i mørket» av en mor. Hensynsløs kan beskrivelsen av deres stadig mer hatefulle samliv være, men samtidig fylt med forståelsesfull varme og kjærlighet til dem begge. Og ikke minst er det en fortelling om hvordan ei jente midt i sitt eget problemfylte tenåringsliv mer eller mindre bevisst justerer atferd for å dempe motsetningene og uforsonligheten hos dem hun er mest glad i.

Psykologi, sosiologi, miljøskildring, barnelitteratur av klasse; alt finner du i denne boka.