Gå til sidens hovedinnhold

Ei kulturminnebok

Artikkelen er over 9 år gammel

BIRGER SIVERTSEN og ARNE BRIMI Hverdagskost og festmat langs primstaven Publicom Forlag Foto: Mette Møller

Her har vi årets største kokebok, snaut to kilo fordelt på like snaut 300 sider. Med drøyt 50 oppskrifter på.

Forvirret? Lite oppskrifter, mener du?

Nok oppskrifter, faktisk. For dette er ei folkeminnebok med smak til. Birger Sivertsen har øst av sin store kunnskap om primstaven, mens Arne Brimi øser opp både kremsuppe på rype og rabarbrasuppe før han serverer bakte epler med kanel og sukker til i stort format.

Ikke bare skal den som vil lese boka fort slite med å få lest den på ei helg. Den som vil bruke boka, vil ha bok et helt år. Og det gjelder ikke bare Sivertsens fingergang over primstaven på båe sider. Brimis retter følger årstiden slik at du må vente til rett tid for å få de rette ingridiensene til for eksempel pinnekjøttet.

Slik sett er dette ei nostalgisk bok. Ei bok som ikke bare beskriver verden slik den var og ble fortalt dengang primstaven var kalenderen. Boka viser like mye et par tiår tilbake til den tida landet hadde smør, men ikke all verdens andre ingredienser året rundt.

Nostalgien behøver nemlig ikke å være gammel for å være stas. Bærsuppa til Brimi, for eksempel, kunne vi spist sist høst. Og vi kan spise den til høsten.

Ikke nå. For suppa hører bærsesongen til, slik den har gjort helt fram til vår tid, da bær ligger stille i frysedisken og venter på oss året rundt.

Så er dette altså ei dobbelbok, ei bok med mer enn lesestoff, med mer enn oppskrifter.

Men har vi ikke snart nok digre, kostbare kokebøker med oppskrifter med 30 ingredienser og glansede bilder?

Vel, før i tida ville denne boka kostet mange lapper. I dag drar vi bare kortet og snakker ikke om lapper eller trebrettinger. Vi kjøper det vi vil ha eller gi bort. Og allerede nå, i god tid før Eldbjørgdagen og Avfaredagen og ikke minst Blåmesse, har boka allerede kommet i nytt opplag.

Dermed kan vi så smått begynne å forberede oss til Rasmus-dagen og et bedre måltid. På Rasmusdagen skal de av oss som har gard og grunn være ferdige med våronna og kneppe igjen såneven.

Arne Brimi foreslår kalvesteik til middags den dagen.