Gjennom reise i land i Latin-Amerika leter forfatteren Harald Henmo etter meningen med livet. Han filosoferer, drøfter og dels propaganderer. Jo lenger ut i boka man kommer, desto mer hardslående og argumenterende blir forfatteren. Er du på kollisjonskurs med Fidel Castro og synes det er helt greit at USA på n´te tiår holder fast på sin økonomisk og politiske blokade av øyriket, vil du oppleve boka som et propagandaskrift til forsvar for Cuba. Er du blåøyd forsvarer av Castro, vil du synes Henmo er veldig kritisk til det politiske regimet i Havanna. Vi som befinner oss ett eller annet sted midt imellom ytterpunktene, blir en smule klokere og enda mer nysgjerrig etter å ha lest «Che Guevaras bar».

Mye handler om Cuba. Enda mer handler - slik tittelen forteller - om Che Guevara og hans påvirkning på latinamerikansk politikk, utvikling og folkelynne. Men Harald Henmo er ingen ukritisk beundrer av Che. Han avkler myten, imidlertid uten å la de kritikkverdige sidene ved Guevaras liv og virke ta all glansen fra det Che faktisk gjorde av bra ting. På den annen side raljerer han rundt kommersialiseringen av Che, som kanskje kan få en del av oss som har ei t-skjorte med motivet av revolusjonshelten liggende i skapet, til å kvi oss fra å bære den i det offentlige rom.

Gjennom boka tar forfatteren oss med på reise, ikke bare til Cuba, men til Guatemala og Argentina, til Bolivia og Nicaragua. Her lar han oss få møte mennesker som har noe å si. Som har erfaringer som kan hjelpe oss å forstå både latinamerikansk historie og Latin-Amerika i dag. Henmo analyserer og tenker høyt. Han reflekterer og han lar en del spørsmål stå åpne.

Boka er velskrevet og bygd opp som en reiseskildring du absolutt bør skaffe seg om du fra før bare har Lonely Planet å støtte deg til. For det er langt ifra alt som er å lære og erfare, du finner i Rough Guide og andre populære pamfletter backpackere og likesinnede bruker som eneste kilde til å orientere seg om Latin-Amerikas mangslungne virkelighet.