En forsvarstale

Foto:

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

«Kaptein MEMO» Sigurd Smidesang Rønningen og Reidar Mide Solberg Kagge forlag

DEL

Etter bare 24 utgivelser og et formidabelt økonomisk tap på om lag 25 millioner kroner for Avishuset Dagbladet, ble nyhetsmagasinet Memo lagt ned i fjor høst. Når to av magasinets journalister, Sigurd Smidesang Rønningen og Reidar Mide Solberg, nå skriver historien om den mislykkede storsatsingen, er det spennende. Og boka er spennende, akkurat som den er underholdende, dramaturgisk god og lettfattelig i sin journalistiske form.

Men «Kaptein Memo» kan ikke leses som en dokumentar slik den gir seg ut for å være. Til det er den for ensidig. Den daglige ledelsen i Memo, deriblant redaktør Kristine Moody, har ikke ønsket å bidra til boka. Det kan være mange grunner til det. Konsekvensen er uansett at ingen av de personene Smidesang Rønningen og Mide Solberg mener bærer hovedansvaret for fiaskoen kommer til orde. Det er synd. For historien om visjonene, konfliktene og nederlaget blir slik sett bare fortalt halvferdig.

I «Kaptein Memo» beretter de to tidligere Memo-medarbeiderne om personlige opplevelser i løpet et turbulent år. Det er bare delvis interessant. Vi har bare forfatternes ord på hvilken rolle de faktisk spilte. I tillegg er angrepet på Kristine Moody dessuten til dels direkte usaklig.

I det hele tatt minner store deler av boken mest om en forsvarstale der forfatterne prøver å understreke sin egen fortreffelighet og manglende medansvar for alt som gikk galt i og rundt Memo.

Artikkeltags