En frydefull leseropplevelse

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

JETTE A. KAARSBØL Din nestes hus Cappelen Damm Oversatt av Trude Marstein

DEL

Det er seks år siden Jette Kaarsbøls forrige roman kom på norsk, den fikk mange begeistrede lesere. Nå er hun her på ny, og hun kommer til å treffe mange denne gang også.

Handlingen i «Din nestes hus» er lagt til vår tid, men den bibelske undertonen i tittelen er ikke tilfeldig. Hovedpersonen er den suksessfulle arkitekten Laus Lindborg og det ene underliggende tema er hans noe spesielle forhold til kvinner. Det andre er forholdet til far. Også faren var arkitekt, men ikke med samme suksess. Han gleder seg heller ikke over sønnens suksess, men tråkker på ham i ren misunnelse. Derfor slutter Laus å besøke sin gamle og patetiske far.

Hovedhandlingen i boka starter med farens brå død. Laus bestemmer seg for å få faren begravet i den lille byen St. Randing. Der ligger det eneste bygget faren noensinne fikk fullført, riktignok medtatt etter en brann. Han bestemmer seg for å ta en pause fra det hektiske København-livet, han forlater både kvinnehistoriene og arkitektkontoret der han er en svært viktig brikke i suksessen.

Ateisten Laus innleder et vennskapelig forhold til presten, etter hvert enda mer til prestens 21 år yngre kone Alma. Alma er ved siden av å være prestekone også profesjonell kontrabassist. Og ikke minst mor til den fortryllende treåringen Emilie. Det er her det dukes for bibelske assosiasjoner. For Laus blir sterkt involvert i alle deler av familielivet i prestegården.

Rundt svever også andre kvinner, den angstbiterske pensjonatvertinnen, den overvektige og søkende ungjenta, den vennlige kirketjeneren og den melankolske frisøren som lengter etter noe mer enn det livet har budt henne på. Nåtid og fortid knyttes sammen og leseren sitter igjen med en masse spørsmål og ideer om sammenhenger. Sentralt i så måte står Laus’ oppvekst med en enkemann som far og hans utallige sporadiske kvinnehistorier. Dette har gjort inntrykk på et barnesinn. Hans vonde følelser for den mislykkede faren er paret med et ansvar og en forpliktelse overfor opphavet.

Tidvis gir boka en følelse av at forfatteren bruker av leserens tid på i overkant detaljrike skildringer i nærmest knausgårdsk stil. Men gjennomgående er observasjonene underfundige og fulle av humor og bidrar dermed til bildet av hovedpersonen Laus. For det er ham handlingen og dermed observasjonene blir sett gjennom. Kontrastene mellom storbylivet i København og småbyen St. Randing er tydelig tegnet. Vi følger både hans oppbrudd og hans nye involvering med spenning og interesse: hvor skal dette ende?

«Din nestes hus» er gjennomgående en frydefull leseropplevelse.

Artikkeltags