Fargerikt om sur mamma

Barnebok om sur mamma

Barnebok om sur mamma

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

HELENE URI og JILL MOURSUND (ill.) Mamma morgenheks Cappelen Damm (Leseløve)

DEL

Dette er den morsomste barneboka jeg har lest hittil i høst. Helene Uri har virkelig laget en historie som både er burlesk og fargerik. Hun skriver så du bare må lese til ende, uten stopp.

«Mamma morgenheks» handler om en familie der moren er ustyrtelig morgengretten. Hver frokost er et mareritt både for barn og voksne, og for den vesle bulldoggen Billy som bare har kort tid igjen før den skal på hundeutstilling.

Jeg-personen er Mona. Hun har en bror som heter Pelle. Begge opplever morgenene som en lidelse.

Sammen legger søsknene og faren planer for hvordan de skal få moren i bedre morgenhumør, men verken det ene eller det andre hjelper. Før de plutselig en morgen oppdager at underet har skjedd. Forklaringen er imidlertid ikke hva de tror.

Uri ikke bare krydrer historien med ekstraordinært godt språk; hun kommer med det ene vendepunktet etter det andre. Overraskelsene popper opp kontinuerlig. Jeg virkelig storkoste meg, og leste de rundt 90 sidene i ei økt.

I utgangspunktet var jeg avventende skeptisk til illustrasjonene, som er collagepregete etter klippoglim-tradisjonen. Men etter hvert ble jeg ikke så rent lite betatt av dem fordi de har et utrolig karikaturpreg over seg og forsterker de gode poengene i teksten. Rett og slett ustyrtelig morsomme er de.

Flere steder i historien henvises det til info bakerst i boka. Det være seg til vitser som Pelle forteller familien ved frokosten, liksom matoppskrifter på måltider som forekommer i handlingen.

Med «Mamma morgenheks» har Helene Uri sannelig skutt blink. PS: Parallelt med kommer den også som lydbok!

Artikkeltags