Gå til sidens hovedinnhold

Forrykende thriller

Artikkelen er over 13 år gammel

THOMAS KANGER Grenseland Oversatt av Christian Rugstad Piratforlaget Anmeldt av Per Ivar Henriksbø

Dette må være høstes sprekeste oversatte kriminalroman. Tomas Kanger, kjent for blant annet sin debut «Mordet på Olof Palme», slår til med en eksepsjonelt spennende thriller der handlingen foregår i flere land. Det dreier seg om kjærlighet, om skjult fortid og om krigsforbrytelser. Særdeles engasjerende fortalt. For meg var romanen en sann leseropplevelse. Både fordi den er utradisjonelt oppbygd sammenlignet med mainstream innafor sjangeren. Og ikke minst fordi fortellingen er spekket med vendepunkt og overraskelser. Forfatteren har våget seg inn i et verkende sår i nyere europeisk historie, og behandler det langt grundigere og med åpnere øyne enn flertallet av journalister og reportere. Det skulle jo vært omvendt...

Såret er Balkan og åra etter oppløsningen av Titos Jugoslavia. Men det starter ikke der. Det starter i Sverige og fortsetter i Italia. Kriminalinspektøren Elina Wiik trenger et avbrekk fra jobben. Knapt uten å varsle, pakker hun kofferten og begir seg til Italia og byen Monte Angelo (som betyr Engleberget). Der treffer hun en mann som kaller seg Alex. En hengiven, elskverdig fyr på Elinas alder. Men hun får ikke helt tak på hvem han er, hva han arbeider med, hvor han kommer fra osv.

En morgen hun skal besøke ham, ligger han død i huset der han bor. Øyensynlig myrdet. Elina blir avhørt av politiet, og det kommer fram at Alex ikke engang var italiener. Knust av sorg blir det en lidenskap for Elina å finne ut mer om den drepte elskeren og kjæresten hun skjønner at hun knapt nok aner noe om. Hjemme i Sverige blir hun klar over at hun er gravid - og skjønner at Alex er faren.

Jakten på Alex' fortid bringer henne til Balkan. Politiet er imidlertid påtatt lite ivrig etter å hjelpe henne. Oppholdet blir farlig, ikke minst når det kommer fram at Alex var involvert i ting som ikke tåler dagens lys.

Historien er fortalt med detaljkunnskap, med engasjement og med en penn som mestrer de strengeste kravene til den gode thrilleren.