Fortidens grusomheter

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

HARLAN COBEN I den skogen Amerikansk krim Oversatt av Sissel Busk Cappelen Damm

DEL

Paul Copeland er enkemann, småbarnsfar og statsadvokat i Essex County utenfor Newark i New Jersey. I ungdommen forsvant søsteren og tre andre ungdommer under et opphold Paul sjøl var med på i et privatdrevet sommerleirsted. Mens han holder på en rettssak mot et par gutter som er tiltalt for voldtekt mot ei jente, finner politiet det ferske liket av en person som kan være en av de fire ungdommene som forsvant under sommerleiren for tyve år siden. Dermed kommer minnene tilbake, og ved siden av å jobbe med aktoratet i voldtektssaken, engasjerer han seg i gravingen etter hva som egentlig skjedde den gangen søsteren ble borte. Fortida er svart, og svartere blir den når skjelett etter skjelett begynner å ramle ut av skapene. Flere og flere av de involverte har åpenbart noe å skjule. Mer og blir romanen en fortelling om det å fortrenge og å legge bak seg, også opplevelser, erfaringer og handlinger som krever oppgjør og ikke glemsel.

«I den skogen» er Cobens femtende roman, den syvende på norsk, så vidt jeg har brakt i erfaring. Coben har etter hvert opparbeidet seg status som spenningsmester. Om årets kriminalroman skrev Aftenpostens anmelder Terje Stemland at den er en av de beste han har lest i sjangeren. Så langt vil ikke jeg gå. Riktig nok skriver og forteller Coben engasjerende. Men jeg synes vegen fram til «løsningen», til «konklusjonen», blir for kronglete. Ikke forvirrende eller uforståelig, men overmett av detaljer, elementer og sidesprang.

Mens jeg leste, tenkte jeg; skal han ikke snart komme i mål? Ikke fordi 380 sider er noe å okke seg over, men fordi forfatteren virvler opp litt for mange mindre viktige ting. Altfor mange ganger møter han oss med utsettelser. Det gjør han sikkert for å unngå forutsigbarhet - virkeligheten er jo sjelden forutsigbar. Men i denne sammenhengen fungerer de ikke til romanens fordel.

Artikkeltags