Fortryllende fortellinger

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

SHAUN TAN Fortellinger fra ytre utkant Noveller/bildebok Cappelen Damm

DEL

Noen ganger kommer du over en bok og tenker: «Så fattig bokhylla ville vært uten denne».

Slik er det med «Fortellinger fra ytre utkant». Den fikk meg til å felle en begeistret tåre etter bare to sider.

Australske Shaun Tan (35) slo for alvor gjennom i 2006 med den ordløse grafiske romanen «Arrival». I fjor kom den ut på norsk («Ankomst») på Egmont forlag. «Et allmenngyldig mesterverk» skrev Anne Schäffer i barnebokkritikk.no. Det samme kan man si om «Fortellinger fra ytre utkant».

Den består av 15 korte fortellinger, illustrert av forfatteren selv. Illustrasjonene er nydelige og bærer fortellingene like mye som teksten.

Originaltittelen sier mer om hvor Tan henter inspirasjonen fra: «Tales from outer Suburbia». Han bruker forstaden som vår tids middelalderskog, et stille og kanskje kjedelig sted, der samtidig det mest fantastiske kan skje.

Hver fortelling er om en merkelig situasjon eller hendelse som finner sted i en ellers familiær forstadsverden. Det blir en form for magisk realisme, som ikke handler så mye om de merkelige hendelsene, men lar leseren undre seg over hvordan menneskene reagerer på dem.

Cappelen Damm har den utgitt på sin vårliste for barn og ungdom. Ikke la det hindre deg i å få tak i den, selv om du ikke faller inn under den betegnelsen.

Og for all del, gi den også til de litt større barna.

Artikkeltags