Gå til sidens hovedinnhold

Gastronomisk grøss

Artikkelen er over 7 år gammel

EYSTEIN HANSSEN Åtseldyr Kriminalroman Cappelen Damm

Under den dels metaforiske tittelen «Åtseldyr» tar Eystein Hanssen oss med ned i Oslos underverden. Både bokstavelig og i overført betydning.

Thrilleren tar utgangspunkt i virkeligheten. Under Oslos gater og bygninger finnes et nettverk av ganger. Dels laget av de tyske okkupantene under 2. verdenskrig, dels knyttet til t-banenettet. Det er sant og ikke oppdiktet.

Oppdiktet er derimot hendelsen da en uteligger finner levninger etter et barn i en jordkjeller under Ruseløkka skole. Hvorpå politiets etterforskning avdekker flere rester av knokler. Samt en portal ned til de underjordiske gangene.Da jeg leste «Åtseldyr», fikk jeg enkelte assosiasjoner til «Hauges testament», en annen av høstens norske thrillere. Også i den er mye av handlingen lagt til hovedstadens bokstavelige underverden.

Dog står Eystein Hanssens roman på egne bein. Gåten han presenterer er like fascinerende som den skremmer.Visst finnes åtseldyr i gangene under byen. Rotter, men også større firbeinte. Hovedtråden er likevel de tobeinte åtseldyrene forfatteren presenterer oss for; menn og kvinner (ikke akkurat fra arbeiderklassen) som har som hemmelig hobby å meske seg med smaken av utrydningstruede arter. Det skal visst finnes slike i virkeligheten også. Fikk Hanssen ideen til boka fra spillefilmen «Mafiaens læregutt» fra 1990, med Marlon Brando og Matthew Broderick i de sentrale rollene?

Etterforskningen impliserer også illegal adopsjon og ikke alltid forbilledlige moralske handlinger.Hovedpersonen er den norsk-thailandske etterforskeren Elisabeth (Elli) Sunee Rathke. Men ingen kjenner gangene under Oslo bedre enn morderen. Kan hun finne ham? Og berge noens liv? Det er grøssende spennende!

Kommentarer til denne saken