Jeg leste og anmeldte «Nettopp Jensen og Tometer´n». Oppfølgerne «Nettopp Jensen og nummeret før døden», «Nettopp Jensen og de røde djevlene» og «Nettopp Jensen og scoring i svingene» gikk meg av en eller annen uforklarlig grunn hus forbi. Nå er bokhøsten nesten over, og årets julepresang til barn/unge mellom 10 og 14 må bli «Nettopp Jensen og mirakelminuttet».

Kjersti Wold har skapt en av inneværende årtusens hittil beste samtidsserie for barn på veg inn i puberteten. På tross av at jeg kunne pirket en del på kommafeil og mangel på formell rettskrivning, forteller forfatteren med humor og overskudd. Dette er ulidelig morsomt om det også er aldri så trist og vanskelig. Wold gir sine personer liv, og klarer å få leserne til å identifisere seg med «figurene» som opptrer i historien. Kom ikke og si at det står dårlig til med norsk litteratur for denne aldersgruppen. Kjersti Wold er en av flere som sørger for at det står svært bra til. Hun har mange lesere og fortjener flere.

For dem som ikke kjenner Nettopp Jensen. Fornavnet er selvfølgelig et kallenavn. Men han heter nå det både hjemme, på skolen og blant venner. Kolossalt interessert i fotball drømmer han om en dag å spille spiss på Manchester United. I første boka ble han gjennom en vanskelig periode kjent med en ung, kul og høy mann som kalles Tometer´n. Vennskapet dem imellom holdes ved like sjøl om Tometer´n er blitt pappa.

Nå er forholdet til klassevenninnen Embla viktigst. Puberteten er innledet, og Nettopps store mål er å kysse sin «utkårede». På ordentlig. Men så mye skjer at det blir vanskeligere enn vanskeligst å finne anledningen og stedet. Ikke engang på leirskole går det etter planen. Attpåtil må Nettopp takle et høyst ustabilt vennskap med klassekameraten og medspilleren Patrick. Klimaks er billett til finalen i fotball-VM i Tyskland mellom Frankrike og Italia.

Må det være tillatt å fritt sitere Benny i filmen om Olsen-Banden? - Helmaks... Kjersti Wold.