Gå til sidens hovedinnhold

Glimrende om 22. juli

Artikkelen er over 7 år gammel

ÅSNE SEIERSTAD En av oss Kagge forlag

Åsne Seierstad har levert en monumental gjennomgang av historien rundt 22. juli.

Det er ikke lett å se for seg hva som er nytt i denne boka og hva man har lest og hørt før. Informasjonsmengden rundt den skjebnesvangre dagen og rettssaken året etterpå er for overveldende til det. Men boka framstår som en helhetlig, edruelig og ytterst velskrevet gjennomgang av historien. Grotesk i sin detaljrikdom, så langt at det til tider gjør fysisk vondt å lese. Men samtidig respektfull og edruelig.

Seierstad følger flere linjer parallelt. Hun tar for seg familiehistorie, den dramatiske dagen og ettertiden både til gjerningsmann og flere ofre. Det er hjerteskjærende å lese om kurdiske Bano og Simon fra Salangen og vegen fra barndom til de ble skutt på Utøya. Og det er rystende å følge Anders Behring Breiviks livsløp som førte fram til en helt målrettet og konsistent langsiktig plan om et anslag mot oss alle, logisk i hans forvridde verdensbilde, men ikke til å skjønne.

Hun tar oss også med gjennom rettssaken som de fleste av oss fulgte tett gjennom de mange ukene. Selv med all den informasjonen vi sitter inne med om denne avslutningen på saken, maler Åsne Seierstad et bilde av konfrontasjonen mellom gjerningsmann og ofre som gir ny erkjennelse. Det er smertefullt å rekapitulere motsetningen mellom drapsmannens lett smilende, stoiske ro og de beretninger som framføres fra vitneboksen.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt Seierstads kontakt med Wenche Behring Breivik. Intervjuet framstår som like respektfullt som resten av boka. Det gir et nøkternt, men rystende innblikk i en mors fortvilelse, slik vi også får oppleve etterlattes og skaddes styrke i letingen etter en veg videre i livet.

Hva gir denne boka oss? Den gir ikke svaret på hvordan dette kunne skje. Det spørsmålet blir nok hengende i lufta til evig tid. Men det gir noen forklaringsvariabler. Og først og fremst gir det oss en sammenhengende framstilling av det mest rystende som har rammet Norge i nyere tid – i form av en 500 siders gripende reportasje.

Denne boka vil stå seg, for dem som en gang i framtida søke kunnskap om 22. juli 2011. Det er heller ikke tvil om at den vil nå et bredt internasjonalt marked. Det har allerede kommet nærmest panegyriske anmeldelser fra utlandet.

Det er grunn til å gratulere Åsne Seierstad med løsningen av en ytterst vanskelig oppgave.

Kommentarer til denne saken