Godt om gammelt

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Fronsbygdin 2006 Redaktører: Ivar Myrstad og Rasmus Stauri Fron historielag

DEL

For fjerde gang har Fron historielag gitt ut årbok. Ifjor varslet laget at de ville bruke årboka til å markere bokverket til Ivar Kleiven fra 1930, og de har holdt ord. I årets bok har professor Andreas Bjørkum gått gjennom de gamle «Fronsbygdin» og laget en ordliste med ord og uttrykk fra Kviknemålet som Kleiven brukte, men som ikke er så vanlige i dagens ordforråd. Ordlista spenner over søtten sider og er interessant lesning for alle som er glade i dialekt.

Blant artiklene finner vi utdrag fra dagbøkene til en Anton Granmorken, som levde i Nord-Fron tidlig på 1900-tallet. Nora Stormyrbakken skriver fra bøkene til grandonkelen. Selv om han for det meste noterer praktiske gjøremål, er det spennende lesning, både fordi det gir et godt bilde av hva folk bedrev i hverdagen, men også fordi Stormyrbakken forsiktig nærmer seg hva som står mellom linjene. Vi får et spennende bilde av unge Anton. Artig å se hvordan han blir mer fortrolig med tekniske nyvinninger, og går fra å kalle det «kinematograffore-stilling» til «kino».

En artikkel om reiving; som betyr å surre inn barn i klede og binde med lindeband, er en viktig dokumentering av en tradisjon som er blitt borte. Artikkelforfatterne Sigrid Bergseth og Tine E. Slang har gjort en god jobb i å sikre foto av gamle lindeband og hente inn førstehåndskunnskap om skikken hos eldre i Fron.

Jon Brænne har skrevet en artikkel om dekorasjonsmaler Even Knudsen Sulengshagen, hvor taltentet til kunstneren kommer klart fram gjennom den rikt illustrerte artikkelen. Arve Skurdals artikler om Haprefoss bru gjennom hundreårene blir også spennende ved at det tas i bruk en rekke tegninger og gamle foto. Motsatt er det litt trist at en artikkel om fotograf H.H.Lie svekkes av at det kun vises to fotografier tatt av fotografen.

Ellers er boka full av godbiter om gammelt. Blant annet skriver Kristian Hosar om kongebesøk i Fron gjennom tusen år. Terje Lisødegård skriver historia om hesteavlssetra i Sikkilsdalen. Per Ottesen skriver om stortingsmann Per Mellesmo. Jan Henning Larsen forteller om jernvinneanlegget på Borgen, Anders Nustad forteller fra skolehistoria i Ruste og Bjarne Jetlund forteller spennende fra seterliv i Vendalen. Med disse artiklene og flere andre, bør boka være god lesning for alle i Fronsbygdene. Vi nevner at i årboka presenteres Kvigstad-bunaden, og det gis løfte om at redaksjonen vil forsøke å presentere flere lokale bunader. Det er spennende lesning, og vi gleder oss.

Artikkeltags