Gå til sidens hovedinnhold

Gripende sosialhistorie

Artikkelen er over 7 år gammel

GAUTE HEIVOLL Over det kinesiske hav Tiden Norsk Forlag

Gaute Heivoll har nok en gang levert en svært leseverdig roman basert på virkelige hendelser i sine hjemtrakter.

Mann og kone møtes som ansatte på Dikemark rett før krigsutbruddet. Hun Oslo-jente, han sørlending. De bestemmer seg for å skape et Dikemark i miniatyr i hjembygda for å gi et tilbud til mennesker som faller utenfor, med datidens termer: både gale og åndssvake. Her holder de til med sin egen lille familie – der fire etter hvert skal bli tre.

I andreetasje og på loftet lever beboerne, med hver sin personlighet og hver sin historie. Her er barneflokken på fem fra Stavanger, hentet ut fra ubeskrivelige oppvekstvilkår – alle med stempelet åndssvake. Storesøster Lilly gjør sterkest inntrykk. Hun holder ungene sammen og bevarer en verdighet for hele den forhutlede flokken.

Heivoll forteller godt, og evner å levendegjøre disse menneskene for oss, både de «normale» og de mer aparte. Han skriver om lengsler og relasjoner, om sorg og om glede. Fortellerstemmen er sønnen i huset, som demonstrerer en beundringsverdig kjærlighet til de beboerne som preger hans hjem og oppvekst. Historien flyter sakte, men det er en nerve i fortellingen som drar oss videre.

Her er kald sosialhistorie ispedd omtanke og menneskelig varme. De hadde det ikke så verst, de som kom til Dikemark i miniatyr.

Kommentarer til denne saken