Historier om hverdagsfolk

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

PÅL ESPOLIN JOHNSON Olsen og tolv til – Fortellinger om levd liv Cappelen Damm

DEL

Lillehamringen Pål Espolin Johnsons nyeste bok er deilig fri for kjendiser. På rundt 170 sider leverer han oss 13 komprimerte biografier – portretter av mennesker som har levd ærlige liv.

Her møter vi sjøfolk og bønder, kjerringer i havgapet, fiskere som mistet sine nærmeste, men trosset motgangen og (som de sier nordpå) sto han av. Mannen som har gitt boka tittel, var forfatterens lugarkamerat på Hurtigruta den gang den senere lensmannsbetjenten, lektoren og nå pensjonisten arbeidet som dekksgutt om bord.

Det er mennesker fra store deler av landet vi møter. Fra Nord-Norge, Vestlandet og jamvel fra Innlandet. To av portrettene er av nordmenn som dro til Amerika. Noen har vært publisert tidligere.Espolin Johnson forteller tett, nært og respektfullt. Vi som leser blir godt kjent med kvinnene og mennene som portretteres, tatt i betraktning de relativt få sidene som er viet hver av dem. Jeg satt og tenkte; her hadde hver eneste en fortjent ei egen bok, en egen biografi. Men de er ikke kjente nok til å bli slikt til del. For de er verken politikere, idrettsstjerner eller artister. De er bare vanlige folk.Det jeg ikke liker er hoppingen mellom presensform og fortid. Jeg synes også at forfatteren burde brukt direkte tale mye mer, i stedet for indirekte. Altfor ofte starter han setninger med «Og» og «Men». En håndfull skrivefeil og rot med hannkjønn og hunnkjønn, tilgis.

Artikkeltags