Gå til sidens hovedinnhold

Ikke helt vellykket

Artikkelen er over 10 år gammel

CHRIS TVEDT Dødens sirkel Cappelen Damm

Advokat og forfatter Chris Tvedt følger opp med en ny fortelling om Mikael Brenne, forsvarsadvokaten som har en egen evne til å bli dypere involvert i sakene han prosederer, enn vanlig er.

Denne gang forsvarer han en notorisk skurk, Hans Mikkelsen med pseudonymet «Grekeren». Han møter en i overkant arrogant motpart i form av statsadvokat Garman. Etter hvert skal saken utvikle seg til nærmest en kamp på liv og død. Advokat Brenne havner i et mareritt av beskyldninger som synes heller vanskelige å komme ut av.

Parallelt blir han engasjert i en gjenopptakelsessak. Aron Sørvik har sonet 18 år i fengsel for et dobbeltdrap på Vestøy. Han tilsto i sin tid drapene, men bedyrer nå sin uskyld. Advokat Brenne drar til Vestøy og møter et lokalsamfunn som helst vil glemme det som skjedde for årtier siden. Noen er mer opptatt av det enn andre. Brenne graver seg ned i relativt utradisjonelle etterforskningsmetoder til en advokat å være. At det viser seg å være en viss sammenheng mellom de to hovedsporene i boka, er ikke overraskende.

Chris Tvedt klarer ikke helt å følge opp suksessen med fjorårets «Rottejegeren» . Historiene kan i utgangspunktet være interessante nok. Men når en advokat skriver om advokatyrket, venter man en viss autentisitet. Selvsagt skal det være plass til noe mer action enn i det virkelige liv, men her passeres troverdighetsgrensen. Framgangsmåter og opplevelser i Mikael Brennes måte å praktisere advokatyrket på, blir rett og slett for usannsynlige. Heller ikke miljøskildringen, spesielt på Vestøy, og persongalleriet han møter der, er helt troverdig. Personene blir vel mye karikaturer.

Derfor får ikke årets roman om Mikael Brenne helt tak i denne leser,