Gå til sidens hovedinnhold

Interessant tysk-norsk lokalhistorie

Artikkelen er over 7 år gammel

WOLFGANG MÜLLER Mitt liv i Norge Ført i pennen av Liv Maren Mæhre Vold Eget forlag

Som kapittel i den nære lokalhistorie og som hjelp til å bli enda bedre kjent med Wolfgang Müller, er den nylig utkomne «Mitt liv i Norge» interessant lesning. Problemet er kildetilfanget.

Det kommer nemlig fram en del påstander og betraktninger rundt hendelser, samt karakteristikker av navngitte personer, som er noe problematiske fordi de «anklagedes» versjoner eller korrektiver ikke er tatt med. Neppe grunnlag for injuriesøksmål; boka hadde likevel stått seg på å være en smule mer kildekritisk.

På den annen side er dette Müllers egen beretning, slik hendelsene fortonet og fortoner seg gjennom hans blikk og erfaringer. Dels fortelles det, dels synses det. Boka er subjektiv, men åpner for fortolkninger. Ikke minst forspillet til OL 1994 og avviklingen av lekene er spennende.

Dog brukes like mye plass på Maihaugen-bråket, på norsk-tyske relasjoner, på lokalt reiseliv og på muligheter Müller mener er skuslet bort. Vi blir kjent med Müllers bakgrunn og ham som person. Han blotter seg på sett og vis, til og med sine egne helseproblemer.

Dessverre preges utgivelsen av at boka skriker på en ekstra runde korrektur. Skrive- og språkfeil, feilskrevne navn og meningsløse hopp mellom historisk presens og preteritum må medforfatteren ta på sin kappe.

Kommentarer til denne saken