Gå til sidens hovedinnhold

Jakten på rekorder

Artikkelen er over 7 år gammel

GUINNESS WORLD RECORDS 2014 Tore Sand (red) Schibsted Forlag

Rekorder er morsomt og har alltid fascinert. Nå er 2014-utgaven av Guinness rekordbok i handelen. Med et vell av prestasjoner vi både kan beundre og flire litt av.

På omslaget reklameres det for muligheten til å laste ned en app som gir adgang til å se nærmere på rekordene. I 3D. Jeg klarer meg med ei rikt illustrert og god gammeldags bok.

Her er større visuelle oppslag og små epistler. Boka er delt inn i seksjoner, og redigeringen av stoffet er ryddig nok. Litt liten skrift hemmer en tanke. Men når så mye skal pakkes inn på tross alt begrenset plass, må bokstavene nødvendigvis bli små. Bildene/illustrasjonene er viktige for å gjøre dette til fristende og tilgjengelig lesestoff.

Det store formatet er ikke akkurat hendig. På den annen side egner Guinness seg bedre i en slik innpakning enn som pocketbok. Illustrasjonene får en mer rettferdig plass i oversikten.

Det er lett å se at dette i utgangspunktet er ei amerikansk bok, oversatt og bearbeidet for det norske publikummet. Her er kapitler om rekorder innen baseball, amerikansk fotball og andre greier som er store over dammen, men som nok interesserer europeiske og norske lesere i heller mindre grad.

Mange av rekordene som det står om, og som dels er illustrert, er imponerende saker og svært morsomme å lese om. Vi snakker om virkelige prestasjoner av mennesker det står stor respekt av.

Andre er, i det minste for denne anmelder, ikke like fascinerende. De er mer for kuriosa å regne. Jeg synes ikke det er ubetinget lystelig å lese om og se bilder av personene som hittil har greid å dytte flest ringer (piercing) inn huden sin eller har fått sydd flest dingser inn i kroppen sin. Bare ekkelt.

Folk som liksom skal sette verdensrekord i den lengste menneskelige lenken og den slags «prestasjoner» er egentlig mer patetisk enn beundringsverdig. Men jeg skjønner at de hører visst med i det fargerike fellesskapet de også. Likevel synes jeg Guinness-juryen burde vurdere å innskjerpe retningslinjene for hva folk skal få notert offisielle rekorder for.

Noen av rekordene er satt i aktiviteter det tidligere ikke har vært registrert rekord i. Her setter knapt fantasien grenser for hva som er mulig å komme i Guinness verdensrekordbok for. Det er bare å prøve å finne på noe ekstraordinært, så kanskje får du plass en dag du også. Boka kan leses fra A til Å eller som oppslagsverk. Lettlest, fin å bla i og først og fremst rik på kunnskaps og underholdning.

Årets julepresang er uansett her. «Guinness World Records 2014» blir temmelig sikkert også i år en vinner under treet.

Kommentarer til denne saken