Fiks og freidig tittel som rynker våre neser og kan hemme kjøpelysten. Men slett ingen gal bok, dette. Innenfor sitt noe snevre felt er den faktisk både interessant og kanskje til og med nyttig. Dette feltet har for øvrig med feltuniform å gjøre. For her er vi i Rena leir, på Hærens befalsskole, og saken er jenter i forsvaret – og indirekte kvoteringen av dem. Derav tittelen.

Frisørlærling Victoria slår overraskende (for dem begge) følge med kjæresten inn i den knallharde aspirantperioden, og like overraskende greier hun overgangen til nr. 2010 befalselev Bakke. Så følger 12 måneder med slikt som tusenvis av ungdom – gutter og noen få jenter – har opplevd. Røft befal, til- og avsliping mellom ulike individer på kaserna, tøffe kalde og våte dager i skog og mark som kulminerer med den beryktede helvetesuka. Noen faller fra, mens de fleste, som vår heltinne, vokser seg inn i militærlivet og ut av svakhetene sine.

Dette er neppe lesesnadder for den mer finlitterære voksne bokkjøper, selv om boka holder mål rent skrivemessig. Men for overåringer som ønsker å gjenopplive egne uniformsopplevelser eller oppdatere seg på nåtidens Afghanistan-rettede forsvarsutdanning kan den være brukbart lesestoff. For 19-åringer som tenker seg den vegen – og ganske spesielt jenter – er den en udiskutabelt nyttig innføring i livet under kommando. Siden det jo er en roman, er det rimeligvis lagt inn en dose kjærlighet og problemer knyttet til den, og så mye sex og sexprat som man vel må vente på brakka i en Trekant-tid. Derfor: La deg ikke skremme vekk av tittelen om du er på jakt etter presang til familiens ungdom!