Jotunheimen del 2

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Morten og Julia Helgesen JOTUNHEIMEN - Galdhøpiggen & Glittertind Glittertind Forlag

DEL

Med «Jotunheimen - Glittertind & Galdhøpiggen» er valdresforlaget Glittertind Forlag kommet halvvegs i sin ambisiøse firebindsserie om hjertet av den norske fjellheimen.

I fjor var traktene fra Besseggen og Gjende til Bygdin tema. Denne gangen dreier det seg om den nordøstlige delen i Lom og Vågå, med Norges to høyeste fjelltopper naturlig i sentrum.

Men storformatboka handler om mye mer enn de to toppene. I tillegg til å være en inngående områdebeskrivelser med historikk, turmuligheter og mer til, er den også som ei lærebok om fjellet. I tillegg til toppene er det egne kapitler om vann og daler, og om isbreer. Det er jo vannet og isen som i hovedsak har formet fjellheimen, slik vi kjenner den.

Ellers har forfatterne gjort et litt uvanlig grep i praktboksjangeren. De har lagt inn et ganske fyldig kapittel om ulykker og fjellredningstjenesten i Jotunheimen - til heder for alle som gjør en uvurderlig jobb og til ettertanke for alle andre som ferdes i fjellet.

2x Helgesen har igjen lykkes i å omsette sin kjærlighet til Jotunheimen i bokform, til nytte og glede for andre. Selv om den er stor og tung, er «Jotunheimen - Glittertind og Galdhøpiggen» i høyeste grad ei bruksbok.

Bare bildematerialet gir inspirasjon til mer fjelliv. Språklig sett kunne boka vært enda mer gjennomarbeidet. Men det ødelegger ikke for fjellopplevelsen mellom stive permer.

Artikkeltags