Gå til sidens hovedinnhold

Kokken i våre hjerter

Artikkelen er over 7 år gammel

INGAR SLETTEN KOLLOEN Ingrid Gyldendal

Det norske folk er vel neppe på fornavn med Ingrid Espelid Hovig på samme måte som med en Wenche eller en Gro, men det er neimen ikke mye om å gjøre.

Den lille damen med striladialekten og det skjelmske smilet kokke-snakket seg inn i hjertene våre i den grad at «Fjernsynskjøkkenet» ble landets best likte NRK-program med 22 % flere seere enn Sportsrevyen.

Den snart 90 år gamle, fortsatt vitale husstellærerinnen representerer så mange positive egenskaper at – riktig presentert – vil hun være et mønster for oss alle: Arbeidsom. Beskjeden («mest fornøyd når andre glitrer»). Ansvarsfull og lojal (overfor familie, arbeidsgivere, kolleger). Modig. Munter og vennesæl (fortsatt, men nå med mennesker 1–2 generasjoner yngre). Faglig dyktig, (men aldri helt fornøyd med resultatet, jf. 50 brød før hun er tilfreds.) Naturlig seg selv i forhold til høy og lav, i hovedstadens kjendisståk og ute i den minste utkantkommune.

Er det så et glansbilde Sletten Kolloen skaper? Ja, i den forstand at det er få eller ingen riper i bildet vi får presentert. Men nei, likevel. Vi har ingen grunn til å tro at han skjuler noen negative trekk. Det står rett og slett til troende at Ingrid er den inntagende og i alle forhold imponerende kvinnen biografen gir oss i denne også ytre sett vakre boka.

Det er flere grunner til at jeg er begeistret over dette resultatet av forfatterens mange samtaler med Ingrid gjennom en toårsperiode. Hans fortellermåte lar oss føle Ingrids stemme gjennom språket, tross en nødvendig avstand. Det skinner igjennom en beundring som ikke blir nesegrus, men at han er virkelig glad i henne, er jeg ikke et øyeblikk i tvil om. Den ekte medfølelsen over de tragedier hun må gjennomleve, og gleden over seirene hennes tyder på det.

Naturligvis ligger det mye lesing og undersøkelser bak en slik biografi. Nytten av det viser seg ved bredden i beretningen. Boka er fortellingen om den usikre jenta fra Askøy som vinner verden og nesten hele TV-riket, men også en sosialhistorie som dekker vesentlige deler av de siste 70 års levekår her i landet. En utvikling som Ingrid for øvrig slett ikke var tilfreds med som politiker-refser i egenskap av ambassadør for Ernæringsrådet. Og hun lar sin skarpe tunge høre til denne dag.

Kommentarer til denne saken