Gå til sidens hovedinnhold

Krim med krigsbakgrunn

Artikkelen er over 12 år gammel

Rottejegeren Chris Tvedt Cappelen Damm

Chris Tvedt – Bergens-advokaten som har blitt heltids krimforfatter – har kommet med sin fjerde roman. Og «Rottejegeren» bidrar til å befeste hans posisjon som en av mange leseverdige krimforfattere i Norge.

Det er et interessant plott han har penslet ut i denne boka. Utgangspunktet er en likvidasjon utført av Hjemmefronten i 1944. Hvordan dette henger sammen med resten av historien, får vi ikke klarhet i før mot slutten av romanen. Dramatikk er det nok av, og den utspiller seg i vår tid: En dobbeltmorder slipper ut av fengsel etter endt soning. En psykotisk ungjente tenner på et hus med mordbrann som mulig resultat. Denne handlingen får politiet til å mistenke henne for å stå bak drap på sin egen bestefar.

Her kommer hovedpersonen inn, den dyktige, men på mange måter stakkarslige advokat en Mikael Brenne. Han tar på seg å lete etter bevis for at hun ikke har begått dette drapet. Det kan også røpes at det oppstår erotiske spenninger mellom advokaten og jentas mor.

Et nettverk av hendelser spinnes sammen til en intens og spennende bok. Chris Tvedt skriver godt, medrivende og stort sett troverdig, selv om begivenhetene innimellom blir vel usannsynlige. Det gjelder blant annet i en del av actionscenene. Men i denne type kriminallitteratur er det plass til litt eventyr, så vi får bare la oss rive med. Det er iallfall spenning og overraskelser til siste side.