Lokalhistorie med perspektiv

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Per R.Bærøe TIDSVANDRINGER Thorsrud lokalhistoriske forlag.

DEL

Gjennom nå i alt tre bøker samt enkelte lengre artikler har Per Richard Bærøe tilkjempet seg hederstittelen «byhistoriker» - og det er få forunt i Lillehammer. En stor grad av standhaftig nysgjerrighet i møysommelig kildejakt har skaffet ham veldig personkunnskap om store og små bysbarn gjennom fire-fem generasjoner.

Men Bærøes syn på lokalhistorie begrenser seg ikke til historieberetninger og personbeskrivelser. I de foregående bøkene har han antydet et grunnsyn på behandlingen av de tidligere tider som han utdyper i denne siste. Til å begynne med er «Tidsvandringer» en serie sjarmerende, personlige flanerier der forfatteren med nåtidige småturer på Sportsplassen og i barndommens gater som utgangspunkt, bringer tidlig etterkrigstid fram igjen. Med sin misunnelsesverdige gode hukommelse for såvel visuelle inntrykk som lukt, lyder og barnlige tanker skriver Bærøe et levende, personlig bilde av etterkrigstidens tilværelse i byggebeltet sør for bykjernen. Personlig også fordi han har utviklet en stil og tone i fremstillingen som er tydelig hans egen.

Men så gir han flaneriene substans med en basis bygd på omfattende lesning av filosofi og moderne europeisk litteratur, til både utfordringer og glede for leseren. Vi tror – i det minste – vi forstår hvordan en slags totalhistorie, mengden av de små og store detaljer som på ulikt vis kan bringes fram fra fortiden, i sum gir en opplevelse av det Bærøe kaller «stedets ånd». Ikke for å forklare historiske årsaker og sammenhenger, men for å gi en kortvarig, intens følelse av at øyeblikk fra tidligere epoker smelter sammen til tidsuavhengig enhet – bundet til stedet vi vet noe om og føler noe for.

Dette er spennende lesning som skaper perspektiver på den lokalhistorien mange av oss liker, og gir en overbygning av mer eksistensiell art som vi må ta stilling til.

Som et slags appendiks presenterer Bærøe forfatteren Johan Frederik Vinsnes; kanskje mest interessant fordi denne prestesønnen fra Fåberg var vel- og anerkjent i begynnelsen av forrige århundre, men så gled inn i den absolutte glemsel. Altså forsvinningsprosessen mer enn selve hans litterære produksjon. Bærøes kilde i strevet etter å få vite noe – bare litt – om mennesket Vinsnes, er lillehammer-amerikaneren Olav Bøhmer, som i mangt nok var en åndsfrende av vår nåværende byhistoriker, og hvis mange memorerende skildringer av Lillehammer for drøyt hundre år siden forhåpentligvis kommer på trykk en dag.

Artikkeltags