Thorbjørn Egners bok om gamle hus i Vågå ble opprinnelig gitt ut i 1.500 eksemplarer i desember i 1943 på grunnlag av vandringer i bygda på sommerstid i årene 1938-1944. Nå er den trykket opp på nytt av Pantagruel Forlag AS.

- Det er deilig å komme til et sted hvor husene så hjertelig deler tegnerens forakt for de rette linjer.

Slik åpner boka om gamle hus i Vågå. Sammen med tegninger av skjeve tømmerhus i alle grader av idyll og nedfall presenterer Thorbjørn Egner kjente lokale sagn, myter og historier som tegneren i stor grad har hentet fra Ivar Kleiven.

Tekstene er i Thorbjørn Egners karakteristiske håndskrift, slik den gjenkjennes fra barnebøkene. Her er historien om Jardtrud Pålsdatter på Sandbu som ga store deler av garden sin til kirka for at presten ikke skulle ringe med kirkeklokkene før hun viste seg i bakkene ved Sandbujordet og om ridderen Sigvat fra Kvie i Valdres som stakk av med den vakre Skårvangs-soli rett foran nesen på ridder Ivar Gjæsling på Sandbu og satte over ei djup kløft over Sjoa med både hest og møy. Derav navnet Ridderspranget.

Sandvigs besøk på Kvarberg

Thorbjørn Egner forteller om interiøret i Vågåkirka og historien om da Jutulen og kjerringa hass ble så sinte da de hørte kirkeklokkene en søndagsmorgen at de heiv både smør og et skåkemne nedover mot kirkebakken. De ligger visst der fortsatt. Han skriver om folket på gardene i Skogbygden og om Anders Sandvigs besøk på Kvarberg. Om Visdal-gardene skriver han at de «ligger i en klynge på nedsiden av veien, så malerisk rotete at en tegners penn blir yr og vill». Kleppe har fått et langt kapittel.

Noen av bygningene som er tegnet av Egner, er siden flyttet til Folkemuseet i Oslo, noen har gått stått og andre står der fortsatt. Slik sett er boka et interessant stykke kulturhistorie. Thorbjørn Egner lagde en tilsvarende bok om gamle hus i Rauland i Telemark. Den kommer også i nytt opplag.