Myk musikkmurstein

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Store rock- og popleksikon Jon Vidar Bergan Kunnskapsforlaget

DEL

Hva veier nesten 2,9 kilo, har drøyt 1.200 sider, myke permer og usannsynlig mye viktig og uviktig informasjon for et lykkelig liv?

Nei, det er ikke Bibelen. Det er ikke årsrapporten fra Oslo Børs, med vedlegg. Det er det nyskrevne rockleksikonet fra Norges kanskje skarpeste pop- og rockhode, Jon Vidar Bergan. Fra Hokksund.

På bokmarkedet er det ingen mangel på oppslagsverk om internasjonal pop og rock, det meste engelskspråklig. Og så har vi All Music Guide og alt mulig på internett. Men til nå har det ikke vært noe omfattende oppslagsverk på norsk som ikke er et oppkok oversatt fra engelsk. Dette har Bergan gjort noe med.

Roxikonet dekker historien fra 1950-tallet til 2006 og har 984 oppslagsartikler om artister og band. I en «bruksanvisning» foran i boka gjør Bergan klart hva som er avgrensningene og hvorfor. Noen grenser må tross alt settes.

Hovedkriteriet er at artisten har gitt ut minst fem album. Dette gjør i utgangspunktet at mange nyere, vesentlige navn ikke har egne artikler. Eksempelvis er det ingen artikkel om Franz Ferdinand, mens Freddie & The Dreamers får over ei side. Samtidig er The Sex Pistols med, selv om de strengt tatt ga ut bare ett album - om vi ser bort fra alle etterpåutgivelser. Få norske band har passert terskelen.

Med så ufattelig mye faktaopplysninger er det ikke til å unngå enkelte småfeil. Det kan også hende du er uenig med forfatteren når han legger inn enkelte vurderinger.

Men når en ser hva Bergan har fått med seg - med noe hjelp fra gode venner - er det bare å gi seg ende over. Her er nesten alt du ikke visste at du trengte å vite om pop og rock. Innholdet vil også være tema for uendelige diskusjoner, for quiz-er, for ...

Største innvending er i grunnen at boka har fått myke permer. Det står igjen å se hvor mye bruk leksikonet tåler. For dette er ei bok som vil bli brukt.

Artikkeltags