Gå til sidens hovedinnhold

Mystikk i Egypt

Artikkelen er over 7 år gammel

VIDAR SUNDSTØL Besettelsen Spenningsroman Tiden forlag

Vidar Sundstøl fikk sitt kritiker- og publikumsgjennombrudd med Minnesota-trilogien. Høstens roman er mer i Indiana Jones’ spor.

Han klekker gode historier, Sundstøl. Så også denne gangen, selv om det mot slutten blir i meste laget med alle vendepunktene. Forfatteren forvirrer oss, så vi stadig møter overraskelser, som at de vi tror er slemme, kanlikevel er snille. Og vice versa.

Hovedpersonen er den norsk-britiske journalisten Clive Ohre. Da han var bare 14 år, forsvant faren, en kjent arkeolog, utenfor Pompeii. Clive har alltid lurt på hvor han ble av. Interessen for arkeologi og utgravinger arvet sønnen. I dag er han journalist, og befinner seg innledningsvis i romanen, i den egyptiske byen Alexandria. Der letes det etter Alexander den Stores grav. Clive skal lage reportasje for et amerikansk nisjemagasin.

Én dag blir han slått ned. Mye tyder på at årsaken er en gammel mynt han bærer i et kjede rundt halsen. Mynten fikk han av faren. Når en kollega til en kvinnelig egyptisk-amerikansk arkeolog han blir kjent med, myrdes, og offerets siste telefonforbindelse har vært med Clives mobil, er han ille ute. Enda verre skal det bli.

Tempoet er høyt i denne thrilleren. Mystikk, hemmeligheter og farer; Sundstøl er eksemplarisk på detaljer. Han er en god dramaturg, men kunne med fordel ryddet bort overflødige småord.Jeg liker at «Besettelsen» stiller det viktige etiske spørsmålet: Må alle skatter fra fortiden graves opp, eller bør slike gåter noen ganger forbli underlagt mysteriets lys?

Kommentarer til denne saken