Gå til sidens hovedinnhold

Mytting som veddoktor

Artikkelen er over 9 år gammel

LARS MYTTING Hel ved Kagge Forlag

Når fåvangingen Lars Mytting markedsfører boka si med at den inneholder alt om ved, har han rett, formelt sett.

For det er et altomfattende dokument Mytting har satt sammen om ved og ovner og motorsager og hoggestabber og tørking og myter og folk som fyrer med ved. Dessuten synes dokumentet å være dobbelt kvalitetssikret av NASA. Den første som finner en faktafeil i Myttings bok, skal få et fange tørr bjørkeved av anmelderen.

(Da teller ikke påstanden om at en kilo ved slipper ut 1,9 kilo CO2. Påstanden er teknisk riktig)

Slik sett er dette boka om veden slik vi kunne forventet den på 70-tallet. Mytting stabler kunnskap og fakta i hauger så store at det ikke blir noe morsomt å lese. Mytting, som har en vidunderlig penn på innapålomma si, har tydeligvis fått for seg at han skal være en slags veddoktor, en tørrpinne av en faktasamlende akademiker som skal formidle uten glød, snert eller humor. Han har vernebukse og Husqvarna på omslaget, men framstår i lektorfrakk og magebelte i boka, riktignok ikke avbildet.

Bare et par ganger glemmer han seg og bruker noen lekre formuleringer (se om kosen på 70-tallet med Jøtul nr. 4 og ei halv Brigg på side 123, pluss utdrag på omslaget). Ellers er det helt tørt om hel ved.

Når veddoktoren attpåtil har tatt nesten alle bildene selv, blir det ille. Mytting er ingen fotograf. Selve utformingen av boka, layout og inndeling, minner også om det nevnte 70-tallet. Siden Mytting har forlagsbakgrunn, må vi tro at det er slik han har ønsket det.

At han i tillegg velger å sementere mytene om den norske vedkulturen får så være. I Myttings vedskog går det gamle folk og mange raringer. Han vektlegger det mer enn vedens magiske kraft og verdi som energikilde i en større sammenheng. Dermed blir boka ei boka for den vesle menigheten som finnes. Mytting kunne hatt større ambisjoner.

Kanskje kommer de fram i «Hel ved 2».

Boka kan nok bli ei bok til bestefar til jul. «Hel ved» er delt opp i mange bolker med store mellomtitler og er lett å lese for alle som ikke prøver å huske alt. som står der.