Når barn skriver brev

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

ØYSTEIN HØLLELAND og JULIA M. GILJE (ill) «Brevet til Selma» Cappelen Damm (Min første leseløve)

DEL

Dette er ei ganske koselig bok om Sindre som får brev fra Selma, og bestemmer seg for å skrive tilbake.

Den handler om forberedelsene til brevskrivingen, hva han må tenke på før han skriver, og hva et barn skriver til et annet barn.

Litt artig i disse epost- og SMS-tider at forfatteren har laget en fortelling om ordentlig gammeldags brevskriving; det er sånt man tenker at unger snart har glemt.

Men å skrive brev for hånd er faktisk mer enn å gi beskjeder. Det er en prosess, en liten opplevelse og ganske spennende: Hva som rører seg i Sindre når han åpner brevet mamma har hentet i postkassa, nå han leser det, når han sammen med moren drar i bokhandelen for å finne et fint brevpapir med farger og kanskje tegninger. Hva vil Selma like; hester, katter...?

Og hva skal Sindre egentlig skrive? Han må selvfølgelig takke for brevet. Det er dessuten spørsmål om han vil og får lov til å kjøre tog sammen med henne fra Oslo til Bergen.

Hølleland begynner å bli en erfaren barnebokforfatter. Denne gangen er teksten i versaler (blokkbokstaver), og beregnet på barn i tidlig skolealder. Korte setninger med høy lesbarhet. Gjennom gode skildringer og fargeillustrasjoner gjør forfatteren og tegneren det lett for leseren å identifisere seg med og forholde seg til hovedpersonen. Slutten er slik at vi kan la fantasien får fullføre historien.

Artikkeltags