Nesten ikke som magi

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

CHAND SVARE GHEI Nesten som magi Fortellinger Craft&Chiron Underground Publishment

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Chand Svare Ghei fra Gausdal debuterer med fortellinger i ”Nesten som magi”. Bokas vaskeseddel lover ”en verden hvor ikke alt er som det ser ut til, full av dekadens, sex, vold, intriger, steder”.

Og dekadens, sex, vold, intriger og steder får vi. Vi møter figurer som Porno og Pervo, en tafatt baker i Rotterdam, den følelsesløse privatdetektiven Kenneth Johansen, en pesudo-vis katteeier, og en masse små kinesere. Mitt problem når jeg leser boka er at jeg ikke først og fremst får lyst til å anmelde den - jeg får lyst til å lese korrektur på den og sende den i retur til forfatteren. Utgivelsen er ikke bare stappfull av språklige feil, men også av bevisstløse formuleringer av typen som helt tydelig ikke er språkeksperimenter. Dette klarer jeg ikke å løsrive fra bokas øvrige kvaliteter. Det hjelper ikke å tilstrebe en slentrende stil, når resultatet bare blir slurvete. Det rå, upolerte og muntlige, som jeg ser at Ghei har jobbet for å få til, drukner i slurv.

I bokas verden er ellers alt nøyaktig slik det ser ut til å være. Vaskeseddelen forteller om et univers der det ”syder under overflaten”. Jeg finner bare overflate, og om noe ligner syding må det være figurenes sprell oppå denne overflaten. Et uengasjerende og innimellom klisjéfylt språk, blandet med stereotype bilder, slår beina under bokas spredte antydninger til å ville gå i dybden av situasjoner, personer og følelser.

Motivasjonen for å levere en bokanmeldelse, tross alt, er at Ghei har lovet ytterligere 3 bøker. Jeg håper forfatteren tar seg tid til å følge bud én for bokutgivelser: Les korrektur!

Artikkeltags