Gå til sidens hovedinnhold

Nesten som på film

Artikkelen er over 11 år gammel

JENS LAPIDUS PETER BERGTING Gjengkrig 145 Oversatt av Elisabeth Fryking Cappelen Damm

Forfatteren bak «Cash»-trilogien, har skrevet tegneserieroman. Visuelt skildret i Peter Bergtings sorte strek.

Boka er veldig i slekt med Cash-romanene (bare de to første er kommet på norsk ennå) og filmen som for tiden går på kino (og bygger på den første boka), hva gjelder miljø og persongalleri.

Å lese «Gjengkrig 145» er nesten som å se en film. Bergtings tegninger er riktig nok klassiske i formen, men også detaljrike. Dermed får vi også med oss vesentlige ting som ansiktsuttrykk og andre «nærbilder».

Men til forskjell fra Cash, møter vi her en politimann i en sentral rolle. En politimann som har en del å slite med og som opererer litt på sidelinja av vanlige regler for politiarbeid. Han er ikke korrupt, men handler oftere og mer enn sjefene aksepterer.

Utgangspunktet for handlingen er at søsteren til den muslimske gangsteren Mahmoud, forteller ham at hun er blitt voldtatt. Den som angivelig har gjort det, har imidlertid forbindelser med en annen klan i Stockholms underverden. Mahmoud vil ordne opp med voldtektsmannen. Politiet får mistanke når den voldtatte søsteren ikke vil si så mye i avhørene.

Bli med inn i det svenske gangsteruniverset. Tegneserieromanen «Gjengkrig 145» er et flott supplement til både Cash-romanene og kinofilmen.