Gå til sidens hovedinnhold

Ny gutt i klassen

Artikkelen er over 12 år gammel

PÅL H. CHRISTIANSEN og ANNLAUG AUESTAD (Ill) «Fjodor på skolen» Cappelen Damm (Leseløve)

Sommerferien er over, og Palle skal begynne på skolen igjen. Han har følge med bestevenninnen Molly. En ny gutt er kommet i klassen. Spennende.

Mer spennende skal det bli, rettere ubehagelig spennende. For den nye gutten er egentlig en fisk (torsk), og snart går det fram at Palle kjenner denne Fjodor. Han trodde nok han skulle få en ny bestevenn, men sånn skal det ikke gå.

Fjodor er en skikkelig ramp som raskt snur opp ned på både klassen, skolen og Palles hverdag. Vi blir etter hvert og litt etter litt innviet i hva det er med denne Fjodor - bortsett fra at han er fisk - og hvorfor det er så ampert mellom ham og Palle.

Barn i småskolen, som formodentlig er vant med litt mer ordna forhold enn i klassen til Palle etter at Fjodor har gjort sin inntreden, vil garantert synes det er ustyrtelig morsomt når Pål Christiansen skildrer tullballet, rampestrekene og kaoset i kjølvannet av den nye guttens spillopper og utsagn. Litt synd er det på Palle som pga. Fjodor får skylda for mye han ikke har gjort, men det går da bra til slutt.

Annlaug Auestad har lagt seg på en strek som ligger nært opp til måten unger tegner på; men er enda mer detaljrike, og bruker mye varme farger. Illustrasjonene utfyller forfatterens svært gode og lesbare tekst på en utmerket måte.