Rapport fra et havari

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Hallgrimur Helgason: STORMLAND Oversatt av Tone Myklebust Cappelen Damm

DEL

For tusener av nordmenn er et besøk på Sagaøya som et møte med en gammel flamme, og det storslagne er at forelskelsen ikke er død etter ett tusen år. Island er et stykke Vestlands-Norge i drift og har ridd av mang en storm, men til en høy pris. Islendingene har alltid spilt et høyt spill, men nå har de ingen kort igjen på hånden. I en fersk meningsmåling ga om lag halvparten av islandsk ungdom uttrykk for, at så sant de kunne, ville de forlate øya for godt.

Når en leser Hallgrimur Helgasons lovpriste roman Stormland, er det lett å forstå hvorfor. Den er en satire over det moderne, desperate, nihilistiske Island. Men vi er så nær beslektede at det er lett å kjenne seg igjen i den vesle byen Krokur, der bokens antihelt og lokale geni Bodvar Halldor Steingrimsson vil skape revolusjon ved å blogge fiendene ihjel. Livet ved den forrevne kysten har mange fellestrekk med et kaotisk, åndsfattig og vulgært sunnmørsk bygdesentrum en evindelig fredag eller lørdag kveld.

Bodvar har horet seg gjennom noen år i Berlin og kommet tilbake til barndomsbyen, hvor han får sparken som lærer, gjør den lite glamorøse datteren til skolens rektor på tjukken etter et særdeles lite erotisk samleie, og går så til angrep på samfunnet gjennom bloggen sin. Revolusjonen ender tragisk, men før den tid har Helgason rukket å både karikere og skildre det som kanskje er Islands mest fascinerende og farligste ressurs, på en drepende måte: evnerike, men kantede og skakkjørte sjeler som klamrer seg fast til klippene; skallagrimssønner i miniatyr. Stormland er en slags værmelding som varslet om krakket, iscenesatt av ishavsfiskere på børsen – og som truer med å lemleste et helt samfunn.

Likevel synes jeg denne boken på langt nær kommer opp på noe Laxness-nivå.

Til det er vulgariteten for kjedelig, den eier for liten dypde, språket glimter til, men stemningen blir ofte ødelagt av overflatiske, groteske, og banale beskrivelser av mennesker og miljø.

Det forhindrer ikke at Stormland er en rystende, sterk skildring av et samfunn, i drift på et stormfullt hav, og langt ute av kurs.

Artikkeltags