Gå til sidens hovedinnhold

Roman? Neppe

Artikkelen er over 7 år gammel

DAG SOLSTAD Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896 Oktober forlag

Man blir svært undrende, litt provosert, og innser at begrepet «roman» heretter er betydelig utvidet.

I tillegg er man trett inntil utmattelse etter å ha tatt mesterens siste verk alvorlig.

Inspirert av en slektsforsker i familien har Dag Solstad har boret seg ned og inn i sin mors Telemark-forfedre og -mødre gjennom tre sekler i en grad som overgår alt skjønnlitterært arbeid til denne dag. «Jeg har valgt begrensningens metode i denne bok», skriver han – tilsynelatende uten ironi. Men vi snakker likevel om 420 tette sider med fakta-opplysninger. Han sjonglerer med et tusentall personer og bortimot hundre gardsnavn som det ikke er noen vanlig leser gitt å holde orden på. Enn si beholde interessen for.

Hvorfor har så forlaget valgt å utgi denne slektskrøniken som knapt kan fenge andre enn nær familie og lokalhistorie-folk fra Seljord og Bø? Som den meritterte forfatter Solstad er, har han vel i utgangspunktet krav på oppmerksomhet. Og denne boka er pratsomt personlig, i den forstand at vi blir med på tankeferden hans i synsingen og vurderingene av menneskene. Samt i filosoferingen rundt hvorvidt han kan tillate seg å legge inn sine dikteriske friheter når kildematerialet blir for tynt.

Men dette drukner i navnemylderet, på samme måte som alle (for det er ganske mange av dem) de artige og iblant gripende menneskeskjebnene som ligger meget godt skjult innimellom faktastoffet.

Det ligger imponerende kildegransking bak dette verket, om det nå er Solstads eller kusinesønnens. I tillegg er det innbakt en mengde i og for seg interessant og god sosialhistoriekunnskap. Men oh! for en trang og lang portal å trenge igjennom. Det sies at den italienske forfatteren Umberto Eco (han med Rosens navn) la inn 60 tungt leselige sider fremst i romanene for å luke vekk uinteresserte lesere. Dag Solstad tar steget fullt ut og krever full innsats til side 426.

Kommentarer til denne saken