Gå til sidens hovedinnhold

Rotete siste reise med Lindeman

Artikkelen er over 7 år gammel

KJELL OLA DAHL Lindemans siste reise Kagge forlag

Kanskje hadde det gått bedre om vi hadde lest de to første bindene i trilogien om familien Lindeman. Men isolert framstår denne med for mange løse tråder.

Og det er ikke bra når boka etter sigende står på egne bein.

Miljøet er en kynisk finansverden der begjæret etter penger overskygger det meste. Andre former for begjær har også sin plass, det samme har utstrakt bruk av diverse berusende midler. Miljøet beskrives med et kritisk blikk, med sikker sans for illustrerende detaljer. Her er narrer i flere generasjoner som gjør seg latterlige i sin snevre verden. Her er vinnere og tapere, der noen bokstavelig talt går over lik for å fremme egne interesser.

Romanen har en fin blanding av humor og drama, i en dagsaktuell sammenheng. Språket er presist og medrivende.Når boka ikke fenger denne leser, er det fordi framstillingen er for fragmentert. Det er rett og slett vanskelig å holde tråden. Dahl hopper fra person til person, fra historie til historie og leseren må lete for å finne igjen tråden og relasjonene.

Kanskje kan man kreve det av en leser, men det går ut over helheten og framdriften. «Lindemans siste reise» ble en ganske så rotete reise.

Kommentarer til denne saken