Gå til sidens hovedinnhold

Sjarmerende Svend Foyn

Artikkelen er over 10 år gammel

JAN MEHLUM Bake kake søte Publicom forlag

Jan Mehlum har etablert en gjengangerskikkelse i sin serie kriminalromaner, advokaten med det sagnomsuste navnet Svend Foyn. Den historiske Svend Foyn blir omtalt som grunnleggeren av norsk hvalfangst. Mehlums litterære skikkelse står langt fra sin navnebror, bortsett fra at han er kreativ og vågal.

Advokat Foyn vikler seg mye lengre inn i sakene enn advokater flest, ja, lengre enn vi helt vil tro på. Men forfatteren skaper en skikkelse som likevel er troverdig nok til at vi lar oss underholde av historien.

I årets bok blir Foyn tilfeldigvis direkte dratt inn i en barnekidnappingssak på Tønsberg torg. Etter et mislykket forsøk på å ta kidnapperen på fersk gjerning, blir Foyn engasjert som bistandsadvokat for det pengesterke ekteparet som er blitt frastjålet sitt adoptivbarn. Denne kidnappingen involverer mange av de samme politifolkene som to år tidligere prøvde å løse en lignende sak – med tragisk utgang.

Barnets mor ønsker å etterkomme kravet om løsepenger som etter hvert blir fremmet. Foyn bistår henne med dette, mens et politikorps fullt av intriger og interne motsetninger søker å løse saken på politivis. Undervegs trekkes det opp flere mulige scenarier. Vi blir holdt i villrede helt til de siste sidene. Foyn ligger et hestehode foran politiet og utsetter både seg selv og indirekte andre for fare. Innimellom legger forfatteren inn passende doser med kjærlighet og frustrerte ekteskap.

Mehlums styrke er at hans hovedperson er en likandes og sjarmerende kar som vi fatter sympati for og liker å følge. Han er et menneske av kjøtt og blod. Som i mye annen krim blir handlingen tidvis i overkant usannsynlig. Det er ikke helt troverdig at en forsvarsadvokat virrer rundt som privatetterforsker og holder avgjørende informasjon skjult for politiet på denne måten. Det får så være, vi lar oss underholde av hovedpersonen, det mangfoldige plottet og den smule action som forekommer.

Nok en god og leseverdig historie om Svend Foyn.