Sjelløst om ABBA

Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

CARL MAGNUS PALM ABBA - verdens største popeventyr Cappelen Damm

DEL

ABBA fansen har gledet seg til denne boka i lange tider. Carl Magnus Palm har fulgt gruppa i mange år. Han har tidligere utgitt fem bøker om den svenske popgruppen. Forventningene var derfor høye til den nye ABBA-biografien. Palm gir en grundig presentasjon av de fire medlemmene.

Leseren møter Bjørn Ulveaus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad som barn, følger de første stegene inn i popverdenen og får fortellingen om hvordan artistene møttes.

Vi blir presentert for en rekke faktaopplysninger om turnévirksomhet, liv og levnet innad i gruppen og ikke minst samarbeidet med Stickan Andersson. For nye tilhengere er derfor boka interessant lesning, en innføring i ABBAs historie, rett og slett.

For gamle fans derimot er hjelper det ikke med 400 sider ABBA-stoff. Det meste er kjent fra før. En grundig gjennomgang av det forretningsmessige samarbeidet og andre praktiske detaljer andre blir riktignok nøye omtalt, en og annen pikant historie også, men vi kommer ikke ordentlig inn på menneskene bak suksessen.

Min største innvendig er at utgivelsen virker sjelløs, kanskje fordi kommentarene fra ABBA-medlemmene i all hovedsak er hentet fra gamle intervjuer. Et eksempel er beskrivelsen av Anni-Frid Lyngstads depresjoner. Vi får knapt et ord fra artisten selv om hvordan dette påvirket hennes personlige og profesjonelle liv, bare noen få sitater fra gamle avis- og ukebladsintervjuer.

Den ultimate ABBA-biografien er ikke skrevet ennå. Det skyldes nok i hovedsak at de kvinnelige medlemmene av gruppen, spesielt Agnetha Fältskog, skyr både media og publikum. Fansen får håpe Bjørn, Benny, Agnetha og Anni-Frid blir mer løsmunnede med årene, slik at tilhengerne kommer tettere på en av verdens største popsuksesser.

Artikkeltags