I årene 1947 til 1953 var 50.000 norske soldater i Tyskland. De deltok i en av de 12 brigadene à 4.000 mann som ble sendt til Tyskland som okkupasjonssoldater.

De norske soldatene var underlagt britisk kommando. En av disse var soldat 23091, og bak dette tallet skjuler seg brumunddøl og tidligere Raufoss-direktør Magnus Tajet.

Stimulert av dramatikken de norske styrkene i Afghanistan er utsatt for, begynte tanken på å skrive noe om opplevelsene i Tyskland. For Tajet som for de 50.000 øvrige norske ungdommene, var dette skjellsettende opplevelser. De fleste som dro, hadde aldri vært utenfor landets grenser før. De skulle okkupere et land som få år tidligere hadde overfalt landet vårt. Og de oppdaget at Tyskland var mer ødelagt enn de kunne forestille seg da de dro.

Tajet har ikke skrevet en analyse av Tysklandsbrigadens innsats eller levert en sammenhengende framstilling av Tysklandsbrigadens historie. Boka er en upretensiøs øyenvitneskildring, basert på hans egne opplevelser, ispedd kunnskaper innhentet på annet vis. Her er mange fornøyelige historier, om hendelser og om fargerike profiler i den norske kontingenten.

En god del er knyttet til den naturlige interessen 20-åringer har både til fest og moro og tilnærmelser til det annet kjønn. Men her er også alvorlige betraktninger, blant annet om de få som så på jobben som en mulighet til å uttrykke hevn overfor det land som hadde brakt verden ut i verdenskrigens ragnarokk. Det er oppløftende å få høre at slike elementer ble ganske ettertrykkelige isolert. Historiene er frodig og godt illustrert av Herbjørn Skogstads gode strek.

Morsom lesning, ganske så velskrevet. Ikke minst må dette være en bok som vil vekke minner hos de mange som fikk den samme reisen som Magnus Tajet gjorde i disse årene. Og for dagens unge er det en dokumentasjon på at det også for 60 år siden var norske soldater i utenlandstjeneste.