Gå til sidens hovedinnhold

Småmorsomt om norsk hyttekultur

Artikkelen er over 7 år gammel

JENNY K. BLAKE The Norwegian Hytte Schibsted forlag

Å ha hytte er et nesten særnorsk fenomen. Hvordan arter dette seg sett utenfra?

Dette har den til Australia-utflyttede nordmannen (kvinnen) Jenny K. Blake forsøkt å forklare og belyse, med et lett ironisk og dels humoristisk skråblikk.

Hvis man forutsetter at nordmenn er et ensartet folkeferd, og det er vi kanskje på noen områder, så er hangen til å ha hytte eller dra på hytte, blant det som kommer nærmest vår kulturelle egenart og felleseie. Forrykende mange har egen hytte, en god del har hytte i familien. De som ikke har tilgang til privat hytte, blir enten invitert på hytta til venner, eller de legger seg inn på ei DNT-hytte.

Den vesle boka er skrevet på engelsk, mesteparten av teksten altså, men med en del norske ord. Ikke helt ulikt måten det snakkes på i «The Julekalender». Skrifttypen er håndskrift. Ikke alltid like lett å lese, synes jeg. Men jeg skjønner begrunnelsen.Tegningene er morsomme. Her er mye ironi.

Det morsomste er egentlig der tegningene er fulgt av minimalt med tekst. De delene der det er mye tekst, blir enkelte ganger noe massive. Likevel, denne boka er krydder for enhver hyttebruker. Og hytteeier. For all del!

Kommentarer til denne saken