Smørbukk i 70

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

SMØRBUKK 70 ÅR Egmont Serieforlaget

DEL

Neste like sikkert som at jula kommer hvert år, så kommer det nytt julehefte med den foretaksomme og tettvokste guttungen Smørbukk i hovedrollen.

I år er det 70 år siden Smørbukk-figuren ble løsrevet fra norske folkeeventyr og fikk sin første stripe i Norsk Barneblad. I år runder også en av tidenes fremste Smørbukk-tegnere, Solveig Muren Sanden fra Telemark, 90 år.

Egmont Serieforlaget er vel mest kjent for å gi ut amerikanisert tegneseriekultur. Men forlaget markerer også dobbeltjubileet til Smørbukk og Muren Sanden med antologien «Smørbukk 70 år», der tegnerens navn er ekstra tydelig markert på framsida.

Boka på 184 sider har opptrykk av de ni første jule- og påskeheftene som Solveig Muren Sanden tegnet fra 1960 til '65. I tillegg bidrar Olav Norheim, som selv var redaktør av Norsk Barneblad og tidvis Smørbukk-forfatter på '80-tallet, med artikler om tegneseriefiguren Smørbukk, pluss Muren Sanden og andre som har skapt gutten i rød islender opp gjennom årene.

Tegninger, historier og fortellerteknikk i Smørbukk-serier fra '60-tallet virker nok gammeldags og utdatert for folk i dag som er vant med Pondus og Nemi. Men «Smørbukk 70 år» dreier seg om tegnet, norsk kulturhistorie fra vår nære fortid, en litt varmere tidsalder da mye var annerledes.

I dag er tegneserier omsider en akseptert del av kulturlivet. Smørbukk - i all sin uskyld - utgjør en viktig del av norsk tegneserietradisjon.

Artikkeltags