Gå til sidens hovedinnhold

Som han fortjener

Artikkelen er over 7 år gammel

RAGNAR KVAM jr. Thor Heyerdahl. Mannen og mytene Gyldendal

Et storverk av en biografi er fullført i og med Ragnar Kvams tredje bind om Thor Heyerdahl.

Boka spenner fra midt på 1970-tallet og fram til vår store landsmanns død i 2002, etter et langt, innholdsrikt og turbulent liv.

Turbulent var det på flere plan, ikke minst det private. Det vil alltid være diskusjon om berettigelsen av å gå så tett på privatlivet i en biografi. I denne boka handler det bl.a. om at Heyerdahl åpenlyst innledet et forhold til sin nabo Lilliana Salvo i Colla Micheri, uten å innse at dette rammet hans kone Yvonne mer enn hun kunne tåle. Denne historien hører utvilsomt med i et helhetlig bilde av den store mann, også fordi det fikk konsekvenser for hans arbeid, spesielt med Tigris.

Men hovedvekten er lagt på Heyerdahls offentlige virke, med Tigris-ekspedisjonen i 1977 som det sentrale og mest spektakulære. Men den var ikke den eneste bedriften. I 1977 var Heyerdahl 63 år, en alder da nordmenn flest står på terskelen til en rolig pensjonsalder. Etter Tigris gjennomførte han de store utgravningene i Peru. Han engasjerte seg på Maldivene, Cuba, Tenerife og Grønland. Han holdt et utall foredrag og forelesninger og giftet seg for tredje gang med franske Jaqueline Beer, 82 år gammel. For en vitalitet!

Ragnar Kvam evner på en utmerket måte å få fram storheten hos Thor Heyerdahl. Dette går ikke på bekostning av nyansene. Kritikken mot Heyerdahls forskning tiltok med årene. Han ble beskyldt for lemfeldig kildekritikk og for å tilpasse sine hypoteser undervegs for ikke å bli tatt for fiasko. Kvam dokumenterer mange eksempler på at motstanden var berettiget.

Men at bildet blir nyansert, skygger ikke for hans kreativitet og store bedrifter. Det mest sentrale som står igjen etter Heyerdahl er at verdenshavene har tjent som forbindelse og ikke som skille mellom sivilisasjoner og kulturer.

At det har tatt tid å fullføre dette trebindsverket, er lett å forstå. Ragnar Kvam har gjort et imponerende gravearbeid i skriftlige og muntlige kilder. Derfor framstår det nyanserte bildet av verdens mest berømte nordmann med stor troverdighet. Forfatteren evner å holde et driv i framstillingen, uten at det går på bekostning av sober saklighet.

Thor Heyerdahl har fått den biografien han fortjener.

Kommentarer til denne saken