Spennende, men tynt motiv

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

JAN-ERIK FJELL Hevneren Kriminalroman Juritzen forlag

DEL

Jan-Erik Fjell hører til den nye generasjonen norske spenningsforfattere. Men jeg synes ikke han treffer innertier med motivet i sin tredje thriller.

De to første het «Tysteren» og «Skyggerom». I «Hevneren» viser Fjell seg som en kløktig dramaturg. Jeg liker veldig godt grepet hans med å flytte handlingen i tid og rom, putte inn tilbakeblikk og la én av personene i «nåtid» være den mystiske som forteller om noe som hendte for veldig mange år siden.

Grovt sett foregår bokens handling i tre epoker/tidsperioder: Tidlig på 1960-tallet, på 1990-tallet og nå. Forfatteren forteller slik at vi som lesere blir mer og mer nysgjerrige. Gåtefulle hendelser og like gåtefulle personer er sentrale.

Etterforskeren Anton Brekke er på sett og vis en antihelt, en knakende god fagmann, men ganske så usympatisk og med laster som slett ikke kler en lovens håndhever.

Som alle stødige spenningsforfattere «lurer» Fjell sitt publikum, og ikke bare én gang. Hvorpå handlingen gjør enda et vendepunkt. Det er slett ikke slik at vi tidlig aner hvem gjerningsmannen er. Med oppbygningen blotter Jan-Erik Fjell et betydelig talent for å skrive krim og lage gode historier.

Med altså ett unntak, motivet! Mennesker er riktig nok besynderlige vesener som kan finne på det utroligste. Men her holder det ikke.Bokas skrivefeil/språkfeil burde forlagskonsulenten merket seg og rettet på før trykking.

Artikkeltags