Spenning fra Sør-Afrika

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

DEON MEYER Djevelfjellet Tiden Oversatt av Eve-Marie Lund

DEL

Dette er en bok med mange fasetter. Det er krim. Men det er også en fortelling om et Sør-Afrika der indre spenninger ligger opp i dagen, spenninger knyttet til både rase, politikk, lov og rett.

En av hovedpersonene er en tidligere frigjøringskjemper. Han opplever at hans sønn blir drept av mordere, som slipper unna å sone sin straff. Han hevner seg med å myrde personer som er dømt eller siktet for overgrep mot barn. Inn i saken kommer politimannen som har sine store personlige problemer, alkoholisert og kastet ut fra sitt hjem. En ung prostituert kvinne er også en del av boka. Hennes rolle er diffus i starten, men blir overraskende konkret etter hvert.

Deon Meyer skriver på afrikaans, og boka bærer preg av å være skrevet av en mann som er på innsiden av det sørafrikanske samfunnet - et samfunn preget av vold og kriminalitet, men også av en ny tid der iallfall mange sider av rasemotsetningene viskes ut. Sporene etter apartheidstaten er imidlertid der fortsatt.

De parallelle historiene er medrivende hver for seg, og etter hvert som de smelter sammen og sammenhengene åpenbarer seg, blir helheten til et fyrverkeri av en kriminalroman. De forskjelligartede personene blir levende og troverdig skildret, her er ingen karikaturer.

«Djevelfjellet» er en spenningsroman av første klasse.

Artikkeltags