Det er virkelig moro å lese Eirik Newth. Han fører en sober prosa, tilstreber høy lesbarhet, er presis språklig og koker i hop engasjerende fortellinger. «Neopangea» er en ypperlig science fiction for ungdom. Breddfull av detaljer og spenningselementer, men aldri vanskelig eller teksttung. Du klarer å henge med i svingene sjøl om det innimellom går fryktelig fort. Vi har nemlig med tidsmaskiner å gjøre, og de er i stand til bringe en ikke bare langt av sted, men også langt inn i fortid og framtid.

Plottet i denne boka starter når professor Monterverdi gir guttene Theo og Jan i oppdrag å overlevere en konvolutt til en person som lever i år i 3098, altså om over tusen år. og temmelig langt borte. De prøver seg naturligvis med et nei. problemet er bare at de ikke kan velge. Lykkes de derimot, lover Monteverdi å bistå med å få mora og faren dere ut av fengselet.

- Vi lesere får bli med Jan og Theo på en fantastisk reise der guttene krysser både mulige og umulige grenser innen tid og rom. Forfatteren er utdannet astronom, og det merkes på fortellingen at han øser av sin faglige bakgrunn sjøl om dette selvfølgelig er reinspikka fiksjon.

Neopangea befinner seg 250 millioner år inn i framtida. Der er livet og omgivelsene som i et annet univers. Mot slutten av boka fantaserer forfatteren da også kreativt rundt teorien om at universet vi lever i kanskje ikke er det eneste.

Jeg-formen gir nærhet og gjør det hakket enklere for unge lesere å identifisere seg med hovedpersonene.