Stor fortellerglede, men vanskelig å velge bort

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

VIDAR H. ANDERSEN Mysteriet Novakrim forlag

DEL

En fascinerende krimhistorie, som savner et mer erfarent fortellerspråk.En fascinerende krimhistorie, som savner et mer erfarent fortellerspråk.

Vidar Andersen skriver poengtert. Han bruker korte og presise setninger. Korrekturfeil og ord som mangler, tilgir jeg selv om en ekstra runde gjennomlesning ville vært nyttig. Jeg antar det ikke blir hans siste bok. Forhåpentligvis vil erfaring gi mer «voksen» prosa. Innimellom blir det litt «skolestil»-aktig. Ett av problemene er hyppig skifte av synsvinkel. Noen ganger har forfatteren dessuten problemer med å begrense seg, og skille viktig fra mindre viktig. Ikke alle detaljene i «Mysteriet» er like essensielle for den gode fortellingen.

Andersen sentrerer historien rundt IT, dens enorme muligheter, men også faren for misbruk. Han er sjøl fagmann og forteller hvordan hacking kan ødelegge folks liv hvis «feil» folk tilegner seg kunnskapene. Slik sett er romanen ikke bare skremmende, den også advarer oss. Bokas hovedpersoner er en ung mannlig psykopat med vond barndom og ei enda yngre jente som både er fosterbarn og mobbeoffer. Begge har lært seg avansert databruk og kommer i kontakt med hverandre på nettet. Én av dem blir offer for den andres handlinger, men bestemmer seg for hevn.

Artikkeltags